Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2010 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija »

Peptična razjeda in okužba s Helicobacter pylori

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Peptična razjeda želodca in dvanajstnika sodita med najpogostejše bolezni človeštva. Vzro­ki nastanka globoke poškodbe sluznice so različni, med najpomembnejšimi je okužba s He­licobacter pylori in uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil. Okužba je pomemben etiološki dejavnik različnih bolezni zgornje prebavne cevi, tudi raka želodca. Prva priporočila za izkoreninjenje okužbe so bila sprejeta v večini držav in tudi Sloveniji že pred dobrim desetletjem. Indikacije za zdravljenje okužbe so absolutne in relativne. Med absolutne sodijo peptična raz­jeda želodca ali dvanajstnika, limfom MALT, atrofični gastritis in želodčni rak. Med relativ­ne indikacije sodijo funkcionalna dispepsija, gastroezofagealna refluksna bolezen in zdravljenje z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Najučinkovitejša zdravila za izkoreninjenje okužbe so zaviralec protonske črpalke in kombinacija dveh antibiotikov. Uspešnost zdravljenja okužbe je odvisna zlasti od odpornosti klice na uporabljena antibiotika in od bolnikovega sodelovanja. V prispevku so predstavljeni vzroki peptične razjede, posledice okužbe s Helicobacter pylori na sluznici zgornje prebavne cevi, indikacije in najpogostejše kombinacije zdravil za izkore­ninjenje okužbe.

Avtorji:
Skok Pavel

Ključne besede:
peptična razjeda, Helicobacter pylori, okužba, zdravljenje, indikacije

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 503–10.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑