MENU
Arhiv številk » 2001 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija » Medicinsko področje » Predmeti » Ortopedija »

Perilunarni izpahi in izpahi z zlomom

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Perilunarni izpahi in izpahi z zlomom zapestnih kosti so redke, a hude poškodbe zapestja, ki jih je ob prvem pregledu kaj lahko spregledati. Nastanejo zaradi delovanja velike energije na zapestni sklep.

Članek pregledno zajema vrste perilunarnih izpahov, njihovo pogostnost, razvrstitev v sku­pine in mehanizme njihovega nastanka. Začetna klinična slika ni značilna. Diagnostično pomembni so radiološki znaki »pečatnega prstana« na čolničku in trikotna lunica na posteroanteriorni projekciji ter znak »razlite skodelice« na stranski projekciji.

Operativno zdravljenje s kombiniranim volarnim in dorzalnim pristopom omogoča natančen pregled vseh poškodovanih struktur, sprostitev stisnjenega medianega živca ter narav­navo in notranjo učvrstitev zapestnih kosti. Natančno naravnanje vseh anatomskih struktur je ključnega pomena za preprečitev nezdružitve, slabe združitve ali celo odmrtja zapestnih kosti. Prognostično pomembno je tudi šivanje ali rekonstrukcija zapestnih vezi, posebno volarnih vezi in skafolunatne vezi, sicer nastopi kronična nestabilnost zapestja in/ali napredovalo sesedanje zapestnih kosti.

Avtorji:
Orožim Zdenko

Ključne besede:
zapestje poškodbe, karpalne kosti − poškodbe, dislokacije

Citiranje:
Med Razgl. 2001; 40: 433−42.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑