Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1998 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Pogostnost bakterijske vaginoze in povezava s prezgodnjim porodom

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Bakterijska vaginoza je stanje v nož­nici, ko normalno prisotne laktobacile zame­njajo močno pomnožene anaerobne bakterije, Gardnerella vaginalis in Mycoplasma hominis. Je možen vzrok za prezgodnji porod. Bakterijsko vaginozo smo določali klinično in mikroskopsko pri ženskah na treh oddelkih Ginekološke klini­ke. Pogostnost bakterijske vaginoze je bila pri 72 nosečnicah v Ambulanti za patološko noseč­nost nižja (5,5 %) od pogostnosti pri 100 prei­skovankah z Dnevne klinike pred umetno prekinitvijo nosečnosti (14,0 %) in 13 preiskovan­kah v Ambulanti za spolno prenosljive bolezni (23,0 %). Razlike niso statistično značilne. Več­je tveganje za pojav bakterijske vaginoze ima­jo ženske, ki so imele prvi spolni odnos pred 17. letom (razmerje obetov 3,64; 95 % interval zaupanja 2,2–7,1), in ženske, ki pokadijo 15 ali več cigaret na dan (razmerje obetov 7,15; 95 % interval zaupanja 1,9–26,0). Bakterijska vagino­za je pri nenosečih ženskah pogostejša kot pri nosečih (razmerje obetov 3,22; 95 % interval zau­panja 1,5–6,8) prav tako je v prvem in drugem trimesečju pogostejša kot v pozni nosečnosti (razmerje obetov 2,22; 95 % interval zaupanja 0,9–5,2). Povezava med bakterijsko vaginozo in spolnim vedenjem ter kajenjem verjetno obsta­ja, v nosečnosti lahko spontano mine. Kot pre­sejalni test bi lahko služila določitev pH in aminskega vonja nožničnega izcedka, za do­končno potrditev je primernejše barvanje razma­za nožničnega izcedka po Gramu. Povezave med bakterijsko vaginozo in pojavom prezgod­njega poroda nismo mogli dokazati zaradi pre­majhnega števila preiskovank.

Avtorji:
Novak Mojca, Prosen Barbara

Ključne besede:
vaginoza bakterijska, dejavniki tveganja, prezgodnji porod

Citiranje:
Med Razgl. 1998; 37: 483–96.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑