Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2004 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Pogostnost endometrioze pri zdravih in neplodnih ženskah

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Izhodišča: Endometrioza je pojav tkiva s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija zunaj maternične votline. Pogostnost endometrioze pri ženskah v rodni dobi brez simptomov in znakov bolezni ostaja še vedno neznana. Obolenje je verjetno najpogostejši vzrok neplodnosti oziroma zmanjšane plodnosti.

Namen: V raziskavi smo želeli ugotoviti pogostnost endometrioze v populaciji zdravih žensk in opredeliti endometriozo kot pomemben vzrok neplodnosti.

Metode: Raziskava je potekala retrospektivno. Preiskovanke smo razdelili v dve skupini. V prvi skupini je bilo 378 zdravih brezsimptomatskih žensk, ki so želele laparoskopsko sterilizaci­jo, v drugi skupini je bilo 111 primarno in sekundarno neplodnih žensk, ki jim je bila z namenom odkrivanja vzroka neplodnosti opravljena diagnostična laparoskopija. Iz osebnih popisov preisko­vank smo dobili anamnestične in laparoskopske podatke o pogostnosti in stadiju endometrioze, kliničnih simptomih in starosti preiskovank. Dobljene podatke smo primerjali med zdravimi in neplodnimi ter med primarno in sekundarno neplodnimi preiskovankami. Statistično značil­no razliko smo ovrednotili pri p < 0,05.

Rezultati: Pogostnost endometrioze v populaciji neplodnih žensk (33 %) je bila značilno višja (p = 0,01) kot v populaciji zdravih žensk (3,7 %). V obeh skupinah je bila najpogosteje ugo­tovljena minimalna endometrioza (57 in 86 %). Med skupinama primarno in sekundarno neplodnih žensk razlika v pogostnosti endometrioze ni bila statistično značilna. Endometrioza je predstavljala najpogosteje odkrito patologijo (33 %) v skupini neplodnih preiskovank.

Zaključki: Endometrioza je prisotna pri relativno veliko zdravih in je hkrati najpogoste­je odkrita patologija pri neplodnih ženskah.

Avtorji:
Janez Mohar, Mojca Bohm, Andrej Vogler

Ključne besede:
neplodnost žensk, endometrioza – diagnostika, laparoskopija

Citiranje:
Med Razgl. 2004; 43: 193–201.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑