Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2005 » 2 » | Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Psihiatrija »

Pojavnost depresij v poporodnem obdobju v slovenskem vzorcu

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Poporodna depresija se večinoma razvije v prvih šestih mesecih po porodu. Njena pogostnost po svetu je med 3 in 33 %, odvisno od uporabljenih metod in diagnostičnih kriterijev. Namen naloge je bil standardizirati edinburški vprašalnik v Sloveniji in z njim pridobiti normativne podatke o pojavnosti poporodne depresije pri nas. Glede na podobno raziskavo v Izraelu in pri nas izpe­ljano raziskavo z vprašalnikom BDI sva predvidevali, da je pojavnost poporodne depresije pri nas približno 20 %. V prospektivno raziskavo so bile vključene otročnice, ki so rodile v Porodnišnici Ljubljana v naključno določenih tednih. Prevedli sva vprašalnik EPDS. Šest tednov po porodu je vsaka otročnica prejela EPDS s povratno kuverto. Pridobljene podatke sva obdelali s pomočjo statističnega programa. Zajeli sva 449 otročnic. 28 otročnic je odklonilo sodelovanje oziroma sva jih izključili na podlagi določenih pogojev. Ovrednotili sva 366 vprašalnikov. Z uporabo EPDS sva dobi­li 21,3 % otročnic z rezultatom 10 ali več točk, kar naj bi po uveljavljenih kriterijih z EPDS zajelo večino poporodnih depresij. 13 točk ali več je doseglo 10,1 % otročnic; to naj bi zajelo večino tež­jih poporodnih depresij. Hipotezo sva potrdili. Pojavnost poporodnih depresij pri nas je 21,3 %.

Avtorji:
Koprivnik Petra, Plemenitaš Anja

Ključne besede:
poporodne motnje, depresivna motnja - epidemiologija, vprašalniki

Citiranje:
Med Razgl. 2005; 44: 139–45.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑