Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2006 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Histologija z embriologijo »

Posteljica

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Posteljica je ključna za preživetje, rast in razvoj ploda. Čeprav je njena vloga po porodu kon­čana, jo je treba že v porodni sobi temeljito pregledati, saj lahko že samo s pregledom dobimo podatke, pomembne tako za zdravje matere kot tudi novorojenčka. Da bi prepoznali zelo šte­vilne možne nepravilnosti posteljice, je treba poznati njen normalni izgled, pa tudi vedeti, kako nastane in se razvija. Zato je namen članka prikazati, kako je posteljica zgrajena, ter njen razvoj od ugnezditve blastociste pa do rojstva, predstavljena pa so tudi nekatera novejša spoz­nanja o celicah, ki jo sestavljajo. Čeprav vsako posteljico porodničar skrbno pregleda že v porodni sobi, je potrebna v primeru kakršnih koli nepravilnosti še natančna patohistološka analiza.

Avtorji:
Cor Andrej, Legan Mateja

Ključne besede:
posteljica, popkovnica, plod, embrionalni razvoj, trofoblast

Citiranje:
Med Razgl. 2006; 45: 391–401.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑