Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1992 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Povezava sprememb intervala QTc z uspehom trombolitičnega zdravljenja pri bolnikih s svežim srčnim infarktom

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

V raziskavi smo skušali ugotoviti, ali je spreminjanje intervala QTc pri bolnikih s svežim srčnim infarktom odvisno od uspeha trombolitičnega zdravljenja. V raziskavo smo vključili 46 bolnikov s svežim srčnim infarktom, pri katerih smo ob sprejemu in 2.,12., 24., 48., in 96. uro po začetku zdravljenja spremljali dolžino intervala QTc v elektrokardiografskih odvodih, ki so ustrezali mestu svežega srčnega infarkta. Bolnike smo razdelili v skupine glede na mesto svežega srčnega infarkta in glede na uspeh trombolitičnega zdravljenja. V vseh skupinah smo opazili padanje vrednosti QTc s časom. Največja razlika v dolžini intervala QTc je bila med prvo in zadnjo meritvijo. Razlika v absolutnih vrednostih intervala QTc med prvo in zadnjo meritvijo je bila statistično značilna le v skupini bolnikov s sprednjestenskim svežim srčnim infarktom, uspešno zdravljenih s trompolitičnim sredstvom (p < 0.02). Padec vrednosti intervala QTc med prvo in zadnjo meritvijo je bil prav tako statistično značilno večji v skupini bolnikov s sprednjestenskim svežim srčnim infarktom, uspešno zdravljenih s trompolitičnim sredstvom (p < 0.05). Čeprav je pri uspešnem trombolitičnem zdravljenju vrednost intervala QTc pri bolnikih s sprednjestenskim infarktom značilno bolj padla kot pri neuspešnem zdravljenju, je razlika v vrednosti QTc v istem velikostnem razredu kot natančnost odčitavanja intervala QT iz standardnega elektrokardiograma. Zaradi tega in zaradi številnih drugih dejavnikov, ki vplivajo na interval QT, meritev intevala QTc v standardnem elektrokardiogramu tudi pri bolnikih s sprednjestenskim svežim srčnim infarktom ni primerna za klinično oceno uspeha trombolitičnega zdravljenja.

Avtorji:
Horvat Alenka

Ključne besede:
miokardni infarkt, trombolitična terapija, QTc interval

Citiranje:
Med Razgl. 1991; 31: 39–52.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑