Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1998 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Prehoden ovalni foramen v odrasli

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Razvoj ehokardiografije, predvsem transezofagealne ehokardiografije, je omogočil prepoznavo prehodnega ovalnega foramna (fo­ramen ovale) še zaživa. Prehodni ovalni foramen ima velik klinični pomen, ker pogojuje paradok­sno embolijo. Povezava med prehodnim ovalnim foramnom in nepojasnjeno možgansko kapjo je značilna tako pri mlajših kot tudi pri starejših bol­nikih. Pri bolnikih z ishemičnim inzultom odkri­jemo prehodni ovalni foramen značilno pogosteje kot pri zdravih ljudeh. Način zdravljenja bolnikov s prehodnim ovalnim foramnom in možgansko kapjo ostaja nedorečen. Odločamo se med dol­gotrajno antikoagulacijsko in antiagregacijsko zaščito ali za invazivni poseg, kot sta kirurško zdravljenje in perkutano zapiranje odprtega ovalnega foramna.

Avtorji:
Koželj Mirta, Peternel Polona

Ključne besede:
srčni pretin napake - preddvor - diagnostika, odrasli, elektrokardiografija - transezofagealna, cerebrovaskularne motnje

Citiranje:
Med Razgl. 1998; 37: 199–206.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑