MENU
Arhiv številk » 2003 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Prehrana kritično bolnih

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Podhranjenost je velik problem pri mnogih bolnikih v času zdravljenja v intenzivni enoti (IE). Hudo izčrpanje telesnih zalog vpliva na obolevnost in smrtnost ter podaljša zdravljenje. Zato je prehrana kritično bolnih ne le podporna, ampak prednostna oblika zdravljenja. V sedem­desetih letih prejšnjega stoletja so priporočali hiperalimentacijo takih bolnikov, a se je izkazala za zmotno, saj z metabolno podporo pretiranega katabolizma ni mogoče ustaviti. Principi hra­njenja v IE danes so: če je le možno, hraniti čim prej po sprejemu v IE, prednost ima enteralni pristop. V praksi dajemo 20-35 kcal/kg/dan v 40- do 50-odstotni mešanici ogljikovih hidra­tov in maščob, glukoze < 5 g/kg/dan, maščobe 0,5 do 1,5 g/kg/dan, beljakovin med 1,2 in 1,5 g/kg/dan. Izjemno pomembno je vzdrževanje normoglikemije.

Avtorji:
Kompan Lidija

Ključne besede:
kritično bolni, intenzivno zdravljenje enote, enteralna prehrana, parenteralna prehrana

Citiranje:
Med Razgl. 2003; 42: 287–96.

Prenos PDF >>
© 2019 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑