Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2008 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Biokemija »

Preiskava bolezenskih proteomov z dvodimenzionalno gelsko elektroforezo in masno spektrometrijo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Dvodimenzionalna gelska elektroforeza je ena izmed osnovnih tehnik proteomike. Namenjena je ločevanju proteinov. Kot pove že ime, jih s to tehniko ločujemo v dveh dimenzijah. Najprej se med izoelektričnim fokusiranjem ločijo glede na svojo izoelektrično točko, nato pa se med polia- krilamidno gelsko elektroforezo v prisotnosti natrijevega dodecil sulfata ločijo še glede na svojo molekulsko maso. Končni rezultat je viden kot gel z ločenimi proteini v obliki okroglih lis. Te gele lahko z orodji bioinformatike računalniško analiziramo in s tem določimo zanimive lise (npr. tiste, ki se različno izražajo v primerjanih vzorcih). Izbrane lise nato izrežemo, razgradimo z encimom ter analiziramo in identificiramo s pomočjo masne spektrometrije. Tudi tu si pomagamo z bioin- formatiko, in sicer ko primerjamo dobljene peptidne mase s tistimi iz podatkovnih zbirk. V pris­pevku metodološko opisujemo posamezne stopnje postopka preiskave proteomov, od priprave vzorca in dvodimenzionalne gelske elektroforeze do računalniške analize gelov in identifikacije proteinov z masno spektrometrijo. Prikazujemo tudi možnosti uporabe metode v biomedicini in dodajamo opis njene uporabe pri naši raziskavi onkogeneze želodčne sluznice.

Avtorji:
Kočevar Nina, Komel Radovan

Ključne besede:
proteom, elektroforeza, poliakrilamidni gel, spektrometrja - masna

Citiranje:
Med Razgl. 2008; 47: 193–203.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑