Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2006 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija »

Prekuženost nosečnic s Toxoplasma gondii v dveh zemljepisno in podnebno različnih področjih Slovenije

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Toksoplazmoza je zoonoza, ki jo povzroča zajedavec Toxoplasma gondii. Razširjena je povsod po svetu. Razširjenost okužbe med ljudmi je odvisna od izpostavljenosti ljudi oocistam, ki jih z iztrebki izločajo mačke, od prehrambenih in higienskih navad ljudi, ter od različnih podnebnih in zemljepisnih dejavnikov. Namen raziskave je bilo ugotoviti vpliv podnebnih in zemljepisnih dejavnikov na okuženost nosečnic z zajedavcem v dveh različnih področjih Slovenije, na severnem in južnem Primorskem ter v osrednjem delu Slovenije. Od 1. januarja 1999 do 31. decembra 2003 smo z encimskima testoma Trinity, Biotech in bioMerieux za dokaz IgG protiteles proti T. gondii pregledali 7.134 serumov nosečnic iz severno primorskega (Novogoriškega) in južno primorskega (Koprskega) področja ter s Cobas-Core, Roche testom 8.162 serumov nosečnic iz osrednjega dela Slovenije. Na primorskem področju, kjer so vročina, suha in vetrovna poletja, ter mile zime brez snega, smo s serološkimi preiskavami na T. gondii med 7.134 nosečnicami našli 4.949 (69,4 %) negativnih in 2.185 (30,6 %) pozitivnih nosečnic; 95 % CI (30 %, 32 %). V celinskem osrednjem delu Slovenije, za katerega je značilno bolj vlažno podnebje z več padavinami in mrzlimi zima­mi s snegom, pa smo pri 8.162 serumih testiranih nosečnic ugotovili 4.922 (60,3 %) negativnih in 3.240 (39,7 %) pozitivnih nosečnic; 95 % CI (39 %, 41 %). Menimo, da je statistično značilna razlika v prekuženosti nosečnic z zajedavcem v dveh različnih področjih Slovenije posledica razlik v zemljepisnih in podnebnih dejavnikih, ki delu­jejo na oociste zajedavca v okolju. To ima za posledico razlike v prekuženosti pri živalih in pri ljudeh, ki meso okuženih živali uživajo.

Avtorji:
Logar Jernej, Šoba Barbara, Berce Ingrid, et al.

Ključne besede:
nosečnost, toksoplazma − diagnostika, klima, Slovenija

Citiranje:
Med Razgl. 2006; 45: 75−8.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑