Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2006 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Dermatovenerologija » Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija »

Preventivno delovanje naravnih antioksidantov na nastanek kožnega raka pod vplivom ultravijoličnih žarkov

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Pogostost nemelanomskega kožnega raka narašča in primarna preventiva, vključno z uporabo varovalnih izdelkov za sončenje, se je pokazala kot neustrezna. Kožni rak je močno povezan s kronično izpostavljenostjo soncu. Ultravijolični B-žarki lahko sprožijo nastanek kožnih tumor­jev z neposrednimi poškodbami DNA, mutacijami tumorsupresorskih genov in protoonkogenov, medtem ko ultravijolični A-žarki povzročajo kožnega raka predvsem posredno, preko nastan­ka reaktivnih kisikovih in dušikovih spojin, kot so superoksidni anion, hidroksilni radikal, vodikov peroksid, dušikov oksid in drugi. Ultravijolično sevanje povzroča tudi vnetje in imunosupresijo v koži. Članek podaja pregled možnosti preventive kožnega raka s spojinami biogenega in naravnega izvora. Zanimiva možnost zaščite je krepitev endogenega sistema antioksidan­tov z nanosom na kožo bodisi encimskih bodisi neencimskih antioksidantov. Med pomembnejše encimske antioksidante sodijo glutation peroksidaza, katalaza, superoksid dismutaza in hem oksigenaza, med neencimske pa glutation, vitamina C in E, P-karoten, ubikinon in melanini. Močno antioksidativno delovanje izkazujejo tudi številne spojine, ki se nahajajo v užitnih rastlinah. V slednjo skupino uvrščamo mnoge polifenole, flavonoide in aciklične karotenoide. Nekatere naravne spojine, kot so na primer kurkumin, gingerol ali kapsaicin, sicer niso antioksidanti, vendar dokazano delujejo preventivno pri kožnem raku, saj zavirajo vnetje, mutacije genov in imunosupresijo. Rezultati predkliničnih testiranj naravnih antioksidantov v preventivi kožnega raka so sicer zelo obetajoči, podatki o klinični učinkovitosti pa niso vedno prepričljivi.

Avtorji:
Rozman Branka, Gašperlin Mirjana, Kristl Julijana

Ključne besede:
kožni rak, ultravijolično sevanje, oksidativni stres, antioksidanti, učinkovine naravnega izvora

Citiranje:
Med Razgl. 2006; 45: 141−53.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑