Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2002 » 4 » | Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Ortopedija »

Primerjava biomehanskega statusa displastičnih in zdravih kolkov

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Kolčna displazija pri odraslih dolgoročno povzroča obrabo sklepnega hrustanca in nastanek osteoartroze. Poleg kliničnega in rentgenološkega ocenjevanja displastičnih kolkov so za boljšo oceno statusa kolka pomembni tudi biomehanski parametri, zlasti največje tlačne napetosti, ki se razvijejo v kolčni plasti. Namen naše raziskave je bil ugotoviti, ali imajo displastični kolki večje maksimalne tlačne napetosti v kolčni plasti kot zdravi kolki. Zanimalo nas je tudi, kateri biomehanski in radiološki parametri največ prispevajo k temu.

V raziskavo smo vključili rentgenske posnetke 56 displastičnih kolkov z Ortopedske klinike v Ljubljani. Kontrolno skupino zdravih kolkov je predstavljalo 60 kolkov preiskovancev s Kliničnega oddelka za travmatologijo v Kliničnem centru Ljubljana, ki so bili operirani zaradi zloma kolčnega vratu (v raziskavo so vključeni le nepoškodovani kolki). Antero-posteriorne rentgenske posnetke kolkov smo obrisali, prenesli v digitalno obliko s posebnim grafičnim sistemom ter z dodatnim računalniškim programom avtomatsko izračunali vrednosti največjih tlačnih napetosti in ostalih biomehanskih parametrov.

Rezultati so pokazali, da so največje tlačne napetosti v displastičnih kolkih (mediana = 4,36 kPa/N) pomembno večje kot v zdravih kolkih (mediana = 1,72 kPa/N). Razlika je statistično pomembna (P < 0,0001). K temu največ prispevata statistično pomembno zmanjšan kot stranskegapokritja kolčne glavice in statistično pomembno zmanjšan nagib kolčne sklepne sile pri displastičnih kolkih. Največja tlačna napetost doseže v displastičnih kolkih pomembno večje vrednosti kot v zdravih kolkih in torej lahko služi kot pomemben parameter pri ocenjevanju displazije kolka.

Avtorji:
Mavčič Blaž

Ključne besede:
kolčni sklep displazija, kolčni sklep – radiografija, biomehanika, teža – nošenje, računalniška simulacija, odrasli

Citiranje:
Med Razgl. 2002; 41: 259–78.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑