Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1996 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Psihiatrija »

Psihiatrične manifestacije pri Lymski boreliozi

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Že v zgodnjih opisih sindromov, za katere sedaj vemo, da predstavljajo del Lymske borelioze, zasledimo tudi razne psihiatrične zaplete. Čeprav so psihiatrični zapleti nedvomno pogosti, pa so razen posameznih primerov redko opisani. Po vdoru v osrednje živčevje lahko ostane Borrelia burgdorferi v latentnem stanju mesece ali leta. Psihiatrični simptomi, ki jih najpogosteje povezujejo z Lymsko boreliozo, so razdražljivost, čustvena labilnost ali depresivnost in kronična utrujenost. Spremljajo jo lahko tudi motnje spomina, zaznavne motnje, vsebinske motnje mišljenja, znaki demence ter druge psihične in nevrološke spremembe. Podobno kot sifilis je Lymska borelioza bolezen s širokim spektrom kliničnih manifestacij, ki jih verjetno še ne poznamo v celoti. Bolezen, ki je ne odkrijemo in ne zdravimo pravočasno, preide v kronično obliko, ki lahko povzroča trajne, tudi zelo hude posledice.

Avtorji:
Kogoj Aleš, Đorđević Ljubo

Ključne besede:
Lymska borelioza, duševne motnje

Citiranje:
Med Razgl. 1996; 35: 257–65.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑