Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1993 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Rak pri otrocih

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Rak je na drugem mestu kot vzrok smrti pri otrocih do 15 let starosti, za nesrečami. V primerjavi z rakom pri odraslih, kjer so najpogostejši karcinomi, obolevajo otroci za levkemijo in za embrionalnimi tumorji mezenhimskih tkiv. Ti so občutljivejši za kemoterapijo, pa tudi otroški kostni mozeg se obnavlja bolje od odraslega, tako da so uspehi zdravljenja pri otrocih boljši kot pri odraslih. Odstotek ozdravljenja je pri nekaterih vrstah otroških tumorjev (npr. Wilms) že okrog 90 %.  Zato cilj zdravljenja raka pri otrokih ni več samo ozdravljenje, ampak tudi kvaliteta življenja, s čim manj posledicami zaradi bolezni in njenega zdravljenja. Z rednimi pregledi po končanem zdravljenju spozanavamo kasne posledice zdravljenja in bolezni in se jih tako učimo čim uspešneje preprečevati.

Avtorji:
Jereb Berta

Ključne besede:
novotvorbe-epidemiologija, otrok, preživetje analiz

Citiranje:
Med. Razgl. 1993; 32: 331–339.
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑