Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1992 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Predklinična raziskovalna naloga »

Raznolikost znotrajceličnih antigenov, ki jih uporabljamo za določanje avtoprotiteles pri bolnikih s sistemskimi vezivnotkivnimi boleznimi

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

V nalogi smo ocenjevali uporabnost nekomercialnih pripravkov antigenov iz različnih človeških in živalskih tkiv za rutinsko določanje avtoprotiteles proti antigenom Sm, (U1)RNP, Ro in La. Za njihovo dokazovanje smo izbrali standardno protitočno imunoelektroforezo. Reakcije antigenov s standardnimi serumi smo določali v sledečih tkivnih izvlečkih: človeška jetra, ledvice, trebušne slinavke, vranice in srca, odvzeto pri obdukciji in kirurško odvzeto človeške vranice ter živalska jetra, vranice, ledvice in srca (podgane, miši, zajci). Antigene smo izločili v dveh različnih medijih, v 0,34 M vodni raztopini saharoze (sah/H2O) in v 0,34 M raztopini saharoze v fosfatnem pufru (sah/PBS). Reakcije z avtoprotitelesi v standardnih serumih so pokazale, da se antigen Ro pojavlja ne glede na ekstrakcijsko sredstvo, v pripravkih vseh človeških organov, odvzetih pri obdukciji: pri 10/10 vranicah, 10/10 jetrih, 10/10 ledvicah in 8/8 trebušnih slinavkah ter pri vseh kirurško odvzetih vranicah. Antigen Ro smo dokazali tudi v vseh izvlečkih živalskih tkiv. Ekstrakcija antigena La prav tako ni odvisna od medija. Najbolje ga dokažemo v izvlečkih človeških jeter in ledvic (10/10) ter izvlečkih zajčjih vranic. Močan vpliv pa ima ekstrakcijsko sredstvo na pojavnost antigenov Sm in (U1)RNP Ko smo za ekstrakcijski medij uporabili sah/H2O, smo Sm dokazali v 7/10 pripravkih vranic, 6/10 ledvic in 6/8 trebušnih slinavk v organih, odvzetih pri obdukciji.

Avtorji:
Rot Uroš, Valenšek Veronika, Vengust Rok

Ključne besede:
vezivno tkivne bolezni – imunologija, protitelesa antinuklearna, imunoelektroforeza protitočna

Citiranje:
Med Razgl. 1992; 31: 315–29.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑