Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1998 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Razpoka anevrizme abdominalne aorte v spodnjo veno kavo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Razpoka anevrizme abdominalne aorte je pri starejših moških z neurejeno arterijsko hipertenzijo v zadnjem času pogost pojav, ki se lahko tragično konča. Začetni znaki, kot so boleči­ne v trebuhu in križu, so neznačilni in predstavljajo diagnostični problem predvsem pri bolnikih, ki anevrizme še nimajo ugotovljene. Opisan je primer bolnika, pri katerem je prišlo do razpoke ane­vrizme abdominalne aorte z obsežnim retro- in paraaortnim hematomom ter do redkega zapleta, fistule v spodnjo veno kavo, ki je bila ugotovljena z aortografijo. Bolnik je bil v hemoragičnem šo­ku urgentno operiran, po šestnajst dnevnem zdravljenju na oddelku pa odpuščen domov.

Avtorji:
Brecelj Aleš, Mušič Mark

Ključne besede:
aortna ruptura - komplikacije, aortna anevrizma abdominalna, aortovenska fistula, vena kava inferior

Citiranje:
Med Razgl. 1998; 37: 413–8.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑