Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2015 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija »

Razumevanje elektroencefalografije s pomočjo prostorskega kota

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Razlaganje elektroencefalografskega zapisa je pogosto omejeno na to, da elektroda nad izvorom aktivnosti v možganih zazna največji potencial, bolj oddaljene elektrode pa manjši potencial. Takšna interpretacija je lahko napačna. Sodobni pristopi pojasnjujejo genezo elektroencefalografskega signala z dipolnimi generatorji, vendar lahko ta signal na lasišču zelo dobro razumemo s pomočjo koncepta prostorskega kota. Pristop je zelo intuitiven, saj je velikost potenciala sorazmerna prostorskemu kotu, pod katerim »vidimo« aktivirano površino možganske skorje iz točke merjenja na lasišču. Uporabljeni pristop dobro razloži razlike v elektroencefalografskem signalu v primeru aktivacij sulkusov in girusov možganske skorje, uporabimo pa ga lahko tako za monopolarne kot tudi bipolarne odvode v različnih montažah elektrod.

Avtorji:
Dolenšek Jurij

Ključne besede:
EEG, elektroencefalografija, možganski valovi, mehanizem nastanka, prostorski kot

Citiranje:
Med Razgl. 2015; 54 (1): 41–55.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑