Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2011 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fizikalna in rehabilitacijska medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Ortopedija »

Razvojna izhodišča za masovno prilagojeno obutev za bolnike s sladkorno boleznijo na osnovi tridimenzionalnih meritev stopal

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

IZHODIŠČA. Neprimerna obutev je pomemben dejavnik tveganja za nastanek razjede na dia­betični nogi, še zlasti pri bolnikih z deformiranimi nogami in senzorično nevropatijo. Z ra­ziskavo smo želeli ovrednotiti metodo merjenja nog z laserskim tridimenzionalnim merilnim sistemom, zbrati podatke o velikosti in obliki nog v populaciji sladkornih bolnikov ter oce­niti smiselnost trženja obutve v različnih dolžinskih in širinskih številkah za levo in desno nogo.

METODE. 415 sladkornim bolnikom smo noge klinično pregledali in izmerili z laser­skim tridimenzionalnim merilnim sistemom. Izračunali smo indekse krempljastih prstov in hallux valgusa, mejne vrednosti indeksov ter razlike v dimenzijah med levo in desno nogo.

REZULTATI. Večina opazovancev je imela različno veliki nogi (absolutna razlika v dolžini 3,05±2,75mm – manj kot ena dolžinska številka). Vrednosti indeksov deformacij so se medbol- niki s klinično ugotovljeno deformacijo in tistimi brez nje statistično značilno razlikovale (p = 0,00). Občutljivost metode za ugotavljanje krempljastih prstov je bila 70,7 %, hallux val­gusa 64,0 %, specifičnost pa 73,5 % in 79,4 %.

ZAKLJUČKI. Približno polovica sladkornih bolni­kov ima deformirane in asimetrične noge. Smiselno bi bilo ponuditi na tržišče obutev v različnih dolžinskih in širinskih številkah za levo in desno nogo. Metoda merjenja z laserskim tridi­menzionalnim merilnikom je uporabna za ugotavljanje deformacij nog.

Avtorji:
Kavaš Gregor, Urbančič - Rovan Vilma, Jezeršek Matija

Ključne besede:
sladkorna bolezen, deformacije nog, neprimerna obutev

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 391–402.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑