Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2011 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Regeneracija skeletne mišičnine – mehanizmi, satelitske celice in dejavniki vpliva

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Skeletna mišičnina je eno od najobsežnejših tkiv v človeškem telesu, saj lahko pri zdravem odraslem predstavlja kar 40 % telesne teže. V organizmu skeletne mišice s krčenjem ali kontrakcijo ustvarijo silo, ki omogoča organizmu gibanje, vzdrževanje telesne drže, stabilizacijo sklepov in nastajanje toplote, vse to pa organizmu omogoča hiter in učinkovit odgovor na spremembe v okolju, komunikacijo in obvladovanje okolice. Ker so skeletne mišice, kadar se krčijo, eno od metabolno najbolj aktivnih tkiv, se ob mišičnih kontrakcijah v mišičnih vlaknih pojavijo številne mehanske in metabolne poškodbe. Za ohranitev mišične mase in kontraktilne sposobnosti mišic je bistven proces regeneracije, ki je do neke mere ponovitev miogeneze embrionalnega razvoja in je zelo usklajen in kompleksen proces. Mišična regeneracija vključuje celo vrsto neposrednih interakcij med celicami in trofičnih interakcij. Za razumevanje procesa mišične regeneracije je zato ključno razumevanje miogeneze.

Avtorji:
Marš Tomaž

Ključne besede:
skeletne mišice, mišična regeneracija, satelitske celice, trofični dejavniki

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 179–85.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑