Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2012 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Ruptura kite dolge iztegovalke palca na nogi

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Poškodbe kite dolge iztegovalke palca so izjemno redke. Spregledane poškodbe je kasneje zaradi retrakcije kite, brazgotinjenja ali v najslabšem primeru celo flektorne kontrakture palca pogosto težko popraviti. Prikazan je primer travmatske rupture kite pri 23-letnem moškem. Ob odstranitvi dokolenskega hodilnega mavca s podporo za prste, ki ga je imel nameščenega zaradi zdravljenja zloma glavice četrte stopalnice, je bolnik opazil, da palca na levi nogi ne more aktivno iztegniti. Ob prvem pregledu je bila spregledana poškodba kite dolge iztegovalke palca. Opravljeni ultrazvok je pokazal lezijo kite v predelu pripoja na distalno falango, zaradi česar je bilo potrebno operativno zdravljenje. Ker je v literaturi opisanih zelo malo tovrstnih poškodb in terapij le-teh, smo se za dokončno obliko zdravljenja lahko odločili šele med operacijo, ko smo videli, kakšno je stanje kite. Opravljena je bila odprta refiksacija kite s sidrnimi šivi in artrodeza interfalangealnega sklepa palca.

Avtorji:
Soršak Titina, Frangež Igor

Ključne besede:
ruptura, dolga iztegovalka palca, refiksacija, artrodeza, sidrni šivi

Citiranje:
Med Razgl. 2012; 51: 225–8.
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑