Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2004 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Sekundarna amiloidoza ob kronični vnetni bolezni črevesja ter nefrotični sindrom

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Amiloidoza je raznovrstna skupina bolezni, za katero je značilno izvencelično odlaganje kom­pleksne beljakovinske strukture, imenovane amiloid. Poznamo več vrst amiloidoz. Sekundarna amiloidoza ali AA amiloidoza je povezana s predhodnimi vnetnimi procesi, med katere sodi tudi kronična vnetna bolezen črevesja. Za bolezenski proces so ledvice pomemben tarčni organ. Proteinurija je največkrat prvi znak nalaganja amiloida v ledvicah, nefrotični sindrom pa je pomemben za napoved izida bolezni. Za postavitev diagnoze je potrebna patohistološka in imunofluorescenčna analiza ledvične biopsije. Zdravljenje AA amiloidoze je omejeno na kolhicin in zdravljenje osnovnega vnetnega procesa ter njegovih zapletov.

Avtorji predstavljajo redko bolezen, AA amiloidozo z nefrotičnim sindromom v poveza­vi s kronično vnetno boleznijo črevesja.

Avtorji:
Sebastjan Bevc, Radovan Hojs, Robert Ekart

Ključne besede:
vnetna črevesna bolezen, nefrotični sindrom, amiloidoza, proteinurija

Citiranje:
Med Razgl. 2004; 43: 403–9.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑