Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2010 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Sindrom razdražljivega črevesa

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Sindrom razdražljivega črevesa (SRC) je funkcionalna motnja prebavil, za katero so značil­ne trebušne bolečine ali nelagodje, ki so mu pridružene spremembe v pogostnosti odvaja­nja in/ali trdoti blata. Prisotni so lahko še drugi simptomi: nezadržna potreba po takojšnjem odvajanju, občutek nepopolne izpraznitve danke, napenjanje ob odvajanju, primesi sluzi na blatu, napihnjenost trebuha in močni vetrovi. Sindrom razdražljivega črevesa je posledica motenj različnih funkcij: motilitete in senzibilitete prebavil (t. i. visceralna preobčutljivost), delovanja osi možgani-črevo, sluzničnega vnetja nizke stopnje, porušenega razmerja v bak­terijski mikroflori, kemičnega draženja, psihogenih dejavnikov in morda vsaj v nekaterih pri­merih tudi genetske podlage. Pri bolnikih, katerih simptomi ustrezajo kliničnim kriterijem za sindrom razdražljivega črevesa in nimajo alarmnih simptomov, diagnozo postavimo na pod­lagi klinične slike. Ce so navzoči alarmni simptomi, kot so krvavitev iz danke, povišana tele­sna temperatura, povišana sedimentacija eritrocitov, izguba telesne teže in zastoj rasti pri otrocih ter pozitivna družinska anamneza na organske bolezni prebavil, kot so karcinom ali kronič­ne vnetne črevesne bolezni, pa je potrebna natančnejša diagnostika. Pri zdravljenju SRC ima najpomembnejšo vlogo pogovor in osveščanje bolnika o nevšečni, toda nenevarni naravi mot­nje. Ključno je zaupanje in dobro sodelovanje med zdravnikom in bolnikom. Pri nekaterih bolnikih je lahko učinkovito izogibanje živilom, ki pogosto povzroče pojav simptomov, veči­na bolnikov pa ne potrebuje diete. Specifični probiotiki, katerih učinkovitost je potrjena s kva­litetnimi kliničnimi raziskavami, so lahko koristno in varno dopolnilo k zdravljenju. Pri bolnikih, pri katerih na simptome pomembno vplivajo psihični dejavniki, je lahko učinkovita psihote­rapija. Zdravljenje z zdravili je omejeno le na bolnike z najtežjimi oblikami SRC.

Avtorji:
Orel Rok

Ključne besede:
sindrom razdražljivega črevesa, funkcionalne motnje prebavil

Citiranje:
Med Razgl. 2010; 49: 479–85.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑