Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2013 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Sladkorna bolezen tipa 1 in zdravljenje z inzulinsko črpalko v otroštvu in mladostniških letih

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Sladkorna bolezen je pogosta motnja v delovanju endokrinega sistema. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije in Mednarodnega združenja diabetikov bo število obolelih kmalu doseglo 250 milijonov. Med njimi je 5 % bolnikov, ki potrebujejo inzulin takoj, ko zbolijo. V tem primeru govorimo o sladkorni bolezni tipa 1. Sladkorno bolezen tipa 1 imajo največkrat mladi ljudje, med njimi prevladujejo otroci in mladostniki, prav število otrok z novo odkrito sladkorno boleznijo pa v zadnjih 50 letih strmo narašča. Dobro vodenje sladkorne bolezni je izjemnega pomena, saj s primerno dolgoročno presnovno urejenostjo sladkorne bolezni lahko odložimo ali preprečimo pozne zaplete bolezni, kot so nefropatija, periferna in avtonomna nevropatija ter retinopatija, za več desetletij. Danes pri dobrem vodenju sladkorne bolezni postajajo nepogrešljiv pripomoček inzulinske črpalke s sodobnimi, hitro delujočimi inzulinskimi analogi, vedno bolj pa tudi sistemi za nepretrgano merjenje sladkorja v medceličnini.

 

Avtorji:
Bratina Nataša, Battelino Tadej

Ključne besede:
sladkorna bolezen tipa 1, otroci, mladostniki, inzulinska črpalka, senzor, presnovna urejenost

Citiranje:
Med Razgl. 2013; 52: 235–43
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑