Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2002 » 2-3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Splošna podhladitev: Ali inhalacijsko zdravljenje pomaga pri ogrevanju osrednjega živčnega sistema?

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Cilj pričujoče raziskave je bil ugotoviti učinek inhalacijskega zdravljenja na temperaturo osrednjih živčnih struktur v neposredni bližini nosnega dela žrela, še posebej na hrbtenjačo, možgansko deblo in hipotalamus. V primeru učinkovitosti pri ogrevanju omenjenih struktur bi bilo mogoče s pomočjo inhalacijskega zdravljenja segreti in stabilizirati na normotermični ravni strukture v možganskem deblu, ki so neposredno odgovorne za nadzor vitalnih življenjskih funkcij: dihanja, srčnožilnega sistema ter termoregulacijo. Hipotezo smo preverili s snemanjem slušnih izvabljenih potencialov (SIP) pri štirinajstih preiskovancih (7 moškega in 7 ženskega spola) med vdihavanjem sobnega zraka (24°C, 45 % H2O), kateremu je sledilo še vdihavanje mrzlega suhega zraka (-1°C), ter vročega, z vlago zasičenega zraka (41°C, 100 % H2O). Zadnji dve omenjeni razmeri sta si pri polovici preiskovancev sledili v obratnem zaporedju. Primerjali smo latence valov I, III, in V SIP ter latenco med vrhovi III–I, V–III ter V–I vseh treh različnih okoliščin med seboj s pomočjo ponovljenih meritev ANOVA. Skupaj je vsaka od okoliščin trajala 25 minut, od katerih smo zadnjih 10 minut opravili 3 ponovitve snemanja SIP, pred tem pa smo s pomočjo timpaničnega infrardečega termometra izmerili timpanično temperaturo (Tty). Ni bilo značilnih razlik v Tty, latencah vrhov I, III, V ter latenca med vrhovi IPL III–I, V–III, V–I. Rezultati kažejo, da vdihavanje vročega vlažnega zraka in hladnega suhega zraka ne vpliva na Tty, niti ne vpliva na temperaturo možganskega debla, kar bi se kazalo s spremembami v latencah SIP. Sklepamo, da inhalacijsko zdravljenje ne ogreje osrednjih živčnih struktur ob nosnem delu žrela do mere, da bi se spremembe temperature kazale s spremembo prevodnih hitrosti in hitrosti sinaptičnih prenosov v slušni poti.

Avtorji:
Mekjavič Igor B, Rogelj Klemen, Radobuljac Maja, et al

Ključne besede:
hipotermija, ogrevanje, inhalacijsko ogrevanje

Citiranje:
Med Razgl. 2002; 41: 135–42.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑