Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1991 » 4 » | Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija »

Standardizacija magnetnega draženja motorične možganske skorje

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Pri 18 zdravih prostovoljcih smo standardizirali metodo transkranialnega magnetnega draženja (MD) motorične možganske skorje z merjenjem centralnih motoričnih latenc (CML) za mišici abduktor mezinca (AM) in tibialis anterior (TA). Normalne vrednosti CML so bile 6,77 ms (S.D. 1,66 ms) za AM in 12,31 ms (S.D. 1,69 ms) za TA. Zaradi velike spremenljivosti amplitude, ploščine in trajanja mišičnih odzivov bi morali merjenje teh parametrov ocenjevati pri jakosti MD, ki je ravno nadpražna za maksimalno amplitudo odzivov. Zato smo hoteli ugotoviti, pri kolikšnem številu preiskovancev je mogoče dokazati, da z večanjem jakosti MD amplituda mišičnih odzivov ne narašča več – doseže plato. V zaključku dela predlagamo način merjenja parametrov mišičnih odzivov, ki jih izvabimo z metodo MD.

Avtorji:
Pražnikar Aleš

Ključne besede:
motorični korteks, evocirani potenciali, elektromagnetna polja, mišična kontrakcija

Citiranje:
Med Razgl. 1991; 30: 483–95.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑