Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2001 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Dermatovenerologija » Medicinsko področje » Predmeti » Farmakologija in eksperimentalna toksikologija »

Stranski učinki kortikosteroidov za lokalno uporabo na koži in priporočila za varno uporabo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Kortikosteroidi za lokalno uporabo na koži so eno najpogosteje uporabljanih zdravil v der­matologiji. Število derivatov različne učinkovitosti in število farmacevtskih oblik te skupine zdravil še vedno narašča. Z razvojem močno učinkovitih pripravkov se veča tudi nevarnost stranskih učinkov, zato je nujno, da dobro poznamo njihovo uporabo, stranske učinke in kon­traindikacije. Prispevek obravnava načela uporabe kortikosteroidov za lokalno uporabo v dermatologiji s stališča preprečevanja resnejših oblik stranskih učinkov. Zapleti nepremiš­ljenega ali nenadzorovanega zdravljenja s kortikosteroidi so namreč dokaj pogost vzrok za napotitve v dermatološko ambulanto.

Avtorji:
Benedičič Pilih Ana

Ključne besede:
kožne bolezni − zdravljenje z zdravili, dermatokortikosteroidi − terapevtska uporaba − škodljivi učnki

Citiranje:
Med Razgl. 2001; 40: 423−32.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑