Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2011 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Terapija s kontroliranim negativnim tlakom

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Zdravljenje vseh vrst ran predstavlja velik zdravstveni problem in breme za bolnike. Poglob­ljeno razumevanje celjenja ran na celičnem in molekularnem nivoju je omogočilo nedavni razvoj sodobnih materialov za oskrbo ran. Med te materiale prištevamo tudi terapijo s kon­troliranim negativnim tlakom. Pri tej metodi kontroliramo pogoje s pomočjo mikroprocesor­sko vodene črpalke, ki preko drenažnih cevi ustvarja podtlak v rani izpolnjeni s posebno peno ali gazo. Terapija s kontroliranim negativnim tlakom ugodno vpliva na celjenje ran. Ta metoda ima posebej pomembno vlogo pri pospeševanju celjenja kroničnih in okuženih ran ter akutnih travmatskih ran z obsežno poškodbo mehkih tkiv. Metoda se je izkazala za učinkovito in var­no, ima široko klinično uporabnost ter je hkrati ob pravilni uporabi ekonomsko opravičljiva.

Avtorji:
Miha Ciringer , Ciril Triller , Dragica Maja Smrke

Ključne besede:
terapija s kontroliranim negativnim tlakom, rane, celjenje ran, sodobni materiali za oskrbo ran

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 433–40.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑