Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1993 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija »

Tumorski označevalec CA 125 v ginekologiji

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Tumorski označevalec CA 125 so odkrili z uporabo označenih monoklonskih protiteles v večjih količinah v serumu bolnic z epiteljiskim ovarijskim karcinomom. V članku so našteta tkiva, v katerih so dokazali CA 125 (cancer antigen 125, tumor spremljajoči antigen 125) normalno in ob tumorski degeneraciji, telesne tekočine, v katerih so ozmerili antigen, opisani so različni vzroki za povečanje serumske koncentracije CA 125, vključno s fiziološkimi vzroki, benignimi spremembami ter malignimi boleznimi. Opisani so odnosi med količinami CA 125 v tkivih in serumu. Povzeta je doslej opisana uporabnost meritev količine tumorskega označevalca CA 125 v serumu v ginekologiji: v diagnostiki, spremljanju razvoja bolezni, ugotavljanju prognoze ovarijskega karcinoma. Omenjamo potencialna področja uporabe (endometrijski karcinom, endometrioza). Naštete so različne metode za določanje koncenteracije antigena CA 125, opozorjeno je na njihove pomankljivosti.

Avtorji:
Antonič Jasmina

Ključne besede:
genitalne novotvorbe ženske-diagnostika, tumorski markerji, CA 125 antigen

Citiranje:
Med. Razgl. 1994; 32: 613–620.
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑