Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1991 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Predklinična raziskovalna naloga »

Ugotavljanje navzočnosti estrogenskih receptorjev v sluznici tankega črevesja

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

V svojem delu sem ugotavljala prisotnost estrogenskih receptorjev v sluznici tankega črevesa podgane. Estrogenske receptorje sem analizirala s tehniko kompetitivne izmenjave 3H estradiola 17-beta z ali brez presežka 1H-estradiola 17-beta, na treh subcelularnih frakcijah: v jedrih, mikrosomih, in citosolu. Pri nekaterih živalih sem predhodno uporabila 1H-estradiol in ugotavljala, če se po indukciji poveča specifična vezava 3Hestradiola. V citosolu in mikrosomih estrogenskih receptorjev nisem našla. V jedrni frakciji črevesne sluznice pri živalih, kjer predhodno nisem uporabila estradiola, sem našla majhno specifično vezavo (63fmol/mg jedrnih beljakovin), pri živalih, pri katerih sem uporabljala estradiol, pa se je ta specifična vezava 9-krat povečala (600fmol/mg jedrnih beljakovin).

Avtorji:
Suhač Helena

Ključne besede:
črevo tanko, receptorji estrogenski, podgane

Citiranje:
Med Razgl. 1991; 30: 315–27.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑