Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1992 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Ugotavljanje prekuženosti z lymsko boreliozo pri populaciji odraslih bolnikov z akutno črevesno infekcijo v ljubljanski regiji

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Z obdelavo anamnestičnih podatkov in seroloških podatkov bolnikov, ki so bili sprejeti na Infekcijsko kliniko v Ljubljani zaradi akutnega diaroičnega sindroma z znanim povzročiteljem, smo želeli ugotoviti morebitne subklinične poteke lymske borelioze in dobiti določen pogled v prekuženost prebivalcev ljubljanske regije z Borrelio burgdoferi. V ta namen smo izbrali 45 bolnikov (starih od 15 do 79 let, povprečna starost 39,5 let), ki smo jim po sprejemu odvzeli vzorec blata za koprokulturo in kri za serološko preiskavo seruma na lymsko boreliozo. Med hospitalizacijo smo pri vseh po posebnem vprašalniku ugotavljali epidemiološke in anamnestične podatke o ugrizu klopa, piku drugih insektov, dejavnosti v prostem času, poklicu in prisotnosti kožne simptomatike. Na podlagi rezultatov serološke preiskave seruma smo razdelili bolnike v štiri skupine. Serološki test je bil pozitiven pri 3/45 (6,6 %) bolnikih, 9/45 (20 %) bolnikov je imelo titer protiborelijskih protiteles višji ali enak mejnemu titru. Ugriz klopa navajajo 4/9 (44,4 %) bolnikov. Podatka o kožni simptomatiki nismo zasledili pri nobenem bolniku. Pregled anamnestičnih podatkov in seroloških rezultatov torej kaže, da je subklinični potek lymske borelioze dokaj pogost.

Avtorji:
Benedik Janez

Ključne besede:
Borrelia epidemiologija, serodiagnostika

Citiranje:
Med Razgl. 1992; 31: 143–50.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑