Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2011 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija »

Uhajanje seča pri zdravljenju ginekoloških rakov

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Uhajanje seča je pogost neželeni učinek zdravljenja ginekoloških rakov, ki ima pomemben negativen vpliv na kakovost življenja bolnic. Povzročijo ga lahko vsi trije osnovni načini zdrav­ljenja v ginekološki onkologiji (kirurški posegi, obsevanje in zdravljenje s citostatiki). Do uha­janja seča lahko pride po zdravljenju vseh ginekoloških rakov, pogostnost pojavljanja te težave pa je odvisna predvsem od oblike zdravljenja. Po zdravljenju ginekoloških rakov moramo bol­nice ciljano vprašati po uhajanju seča. Pri zdravljenju uhajanja seča skušamo odpraviti vzro­ke zanj, pri čemer so nam na voljo številne konzervativne in operativne metode. S pravočasnim odkrivanjem in ustreznim zdravljenjem uhajanja seča lahko bistveno izboljšamo kakovost živ­ljenja ginekoloških onkoloških bolnic.

Avtorji:
Takač Iztok, Arko Darja, Fokter Nina

Ključne besede:
uhajanje seča, ginekološki rak, zdravljenje

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 288–95.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑