Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2015 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija » Medicinsko področje » Predmeti » Radiologija »

Ultrasonografija perifernega živčevja

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Bolezni in poškodbe perifernega živčevja običajno diagnosticiramo z nevrološkim pregledom ter elektrodiagnostičnimi preiskavami. Periferne živce pa je mogoče pregledati tudi s slikovnimi preiskavami, od katerih se v zadnjem času posebej uveljavlja ultrasonografija. Ob ultrasonografskem pregledu perifernih živcev smo najbolj pozorni na ploščino prečnega preseka, ki je pri žariščnih nevropatijah zvečana na mestu utesnitve ali kompresijeter pri demielinizacijskihpolinevropatijah. Ultrasonografije je uveljavljena metoda diagnostike žariščnih nevropatij: medianega živca v zapestnem prehodu,ulnarnega živca v komolcu, zadajšnjega medkostnega živca ob prehodu skozi supinatorno mišico, peronealnega živca v področju glavice mečnice, zunanjega kožnega živca za stegno. Zelo uporabna je tudi pri pacientih s kliničnimi in elektrodiagnostičnimi znaki popolne okvare perifernih živcev, še posebej pri poškodbah, pri katerih ne moremo izključiti prekinitve živca. V redkih primerih lahko Ultrasonografija diagnosticira tudi napredujočo okvaro perifernega živca zaradi ekspanzivnega procesa. Uporabna je tudi za diagnosticiranje demielinizacijskihpolinevropatij, in to tako dednih (npr. bolezen Charcot-Marie-Tooth 1A) kot pridobljenih (npr. kronični demielinizacijski poliradikulonevritis). Prav tako omogoča vodene terapevtske infiltracije steroida v okolico utesnjenega živca. Ultrasonografija je torej v nevrologijo perifernega živčevja vnesla novo, morfološko dimenzijo in lahko pri izbranih pacientih pomembno izboljša obravnavo.

Avtorji:
Podnar Simon

Ključne besede:
diagnostika, okvara ulnarnega živca v komolcu, polinevropatije, sindrom zapestnega prehoda, ultrasonografija

Citiranje:
Med Razgl. 2015; 54 (3): 347–58.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑