Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1996 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fizikalna in rehabilitacijska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Umetna ventilacija na domu

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Umetna ventilacija pomeni dovajanje zraka v pljuča bolniku, ki zaradi določene bolezni ali stanja ne more samostojno dihati, na umeten način, s pomočjo naprave (ventilatorja). Na ta način bolniku v kronični alveolarni hipoventilaciji izboljšamo ali normaliziramo tlake plinov v arterijski krvi. Poznamo umetno ventilacijo s pozitivnim in negativnim tlakom. Prednost dajemo umetni ventilaciji s pozitivnim tlakom. Pri umetni ventilaciji s pozitivnim tlakom sta možna dva načina, neinvazivni preko nosne maske ali ustnika in invazivni preko traheostome. Čim več bolnikov naj bi poskušali ventilirati na neinvazivni način. Problem umetne ventilacije na domu je v Sloveniji zaenkrat neustrezno rešen, potrebujemo sistemski pristop.

Avtorji:
Trinkaus Darinka, Zupan Anton

Ključne besede:
umetno dihanje, mehanični ventilatorji, domača oskrba

Citiranje:
Med Razgl. 1996; 35: 87–95.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑