Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1992 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Predklinična raziskovalna naloga »

Uporaba tokovne črpalke pri metodi vpete napetosti

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Z metodo vpete napetosti (voltage-clamp) lahko merimo tok motorične ploščice, ki odraža spremembe prevodnosti subsinaptične membrane med živčnomišičnim prenosom. Za klasično (preprosto) metodo vpete napetosti so značilne določene pomanjkljivosti, ki v nekaterih razmerah motijo ali celo onemogočajo merjenje toka motorične ploščice. Zato je bila metoda izboljšana. Na konec zanke negativne povratne zveze je bila vgrajena tokovna črpalka. Namenila sem se, da to novo, s tokovno črpalko podprto metodo vpete napetosti preskusim na kurarizirani mišici m. sartorius žabe. Rezultati poskusov so kvalitativno enaki rezultatom, ki jih dobimo s klasično metodo vpete napetosti. S tokovno črpalko podprta metoda vpete napetosti pa je bolj stabilna in tako omogoči, da uporabimo tokovno mikroelektrodo z razmeroma majhno upornostjo. Napravo zlahka priredimo za klasično delo z dvema mikroelektrodama ter za mikroiontoforezo.

Avtorji:
Trošt Maja

Ključne besede:
motorična ploščica, akcijski potencial, mikroelektrode

Citiranje:
Med Razgl. 1992; 31: 507–521.
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑