Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2011 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Variabilnost krvnega tlaka

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Številne objave v strokovnih revijah oživljajo zanimanje za pogosto prezrt pomen variabil­nosti in posledic nihanja krvnega tlaka na srčnožilne dogodke. Čeprav je arterijska hiperten­zija najbolj razširjen in z zdravili obvladljiv dejavnik tveganja, nastanek okvare tarčnih organov in srčnožilnih zapletov ni v celoti pojasnjen. Vse več je dokazov, da ima pri tem odločilno vlogo stopnja variabilnosti krvnega tlaka, ki bi jo bilo treba rutinsko določati. Trenutno je najupo- rabnejša metoda 24-urno ambulantno spremljanje (monitoring) krvnega tlaka. Potrebne so dodatne raziskave, ki bodo razložile vzroke in posledice nihanja tlaka in zdravljenje variabil­nosti. Ni dvoma, da je treba znižati srednji arterijski tlak, vendar imajo boljšo prognozo bol­niki s konsistentno znižanim krvnim tlakom. Značilnosti posameznih antihipertenzivnih zdravil in njihov vpliv na variabilnost krvnega tlaka so vse pomembnejše.

Avtorji:
Kolšek Borut

Ključne besede:
krvni tlak, arterijska hipertenzija, variabilnost krvnega tlaka, 24-urni monitoring krvnega tlaka, antihipertenzivna zdravila, srčnožilni zapleti

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 441–6.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑