Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2002 » 2-3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Ventilacija podhlajenih: usta na usta ali dihalni balon?

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Pri ventilaciji podhlajenih reševalci pogosto uporabljajo metodo usta na usta namesto dihalnega balona, ker so mnenja, da z metodo usta na usta preprečujejo nadaljnjo toplotno izgubo iz pljuč. Ta metoda ni vedno praktična, predvsem na primer pri reševanju v visokogorju. S pričujočo raziskavo smo ovrednotili učinkovitost izmenjevalca toplote in vlage, ki bi, vgrajen v ustnonosno masko, zmanjšal dihalne toplotne izgube ponesrečencev med ventilacijo v mrzlem okolju. Prototip izmenjevalca toplote in vlage smo ovrednotili pri simuliranih pogojih v klimatski komori, v kateri smo vzdrževali temperaturo zraka -20°, -10°, 0°, +10° in +20°C. Izmenjevalec toplote in vlage ima aluminijasto satovje, ki ponuja površino 487,5 cm2 za izmenjavo toplote. Izdihani zrak segreje aluminijasto satovje in pri ohlajanju se vlaga v izdihanem zraku utekočini. Kondenz je tako ujet v satovju. Pri vdihu izmenjevalec toplote segreje vdihani zrak in ga ovlaži. Toplota in vlaga v izdihanem zraku se preneseta na volumen zraka, ki ga vdahnemo pri naslednjem vdihu. Ustnonosno masko z izmenjevalcem toplote in vlage smo namestili na usta lutke, ki smo jih s cevjo povezali na simulator dihanja. Simulator je posnemal dihanje z minutnim volumnom 11,25 L/min. Izdihani zrak simulatorja je imel temperaturo 37°C in 100 % relativno vlago. Med poskusi smo v različnih pogojih merili temperaturo v ustnonosni maski. Pri temperaturi -24°C je izmenjevalec toplote in vlage vzdrževal temperaturo zraka v ustnonosni maski nad +22°C. Pod vsemi pogoji je bil zrak v ustnonosni maski 100% nasičen z vlago. Rezultati dokazujejo, da je prototip izmenjevalca toplote in vlage sposoben značilno zmanjšati respiratorne izgube toplote v temperaturnem območju -20° do +20°C. Ustnonosna maska s tako vgrajenim izmenjevalcem toplote in vlage lahko značilno zmanjša toplotne izgube med ventilacijo podhlajenih z dihalim balonom.

Avtorji:
Mekjavič Igor B

Ključne besede:
hipotermija, ogrevanje, dihalni balon

Citiranje:
Med Razgl. 2002; 41: 195–9.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑