Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1994 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija » Medicinsko področje » Predmeti » Oftalmologija »

Vidni evocirani potenciali in elektrofiziološko ocenjevanje vidne poti

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Podane so osnove vidnih evociranih potencialov. V prvem delu so povzete anatomske in fiziološke osnove električne aktivnosti nad vidnim predelom možganske skorje, opisana je tehnika snemanja vidnih evociranih potencialov, značilnosti pri zdravih kot tudi merila za njihovo vrednotenje. V drugem delu članka so opisane spremembe vidnih evociranih potencialov kot znaki bolezni in njihov diagnostični pomen pri multipli sklerozi, optičnem nevritisu, toksičnih nevropatijah in dednih boleznih vidnega živca, hiazmalnih in retrohiazmalnih okvarah, kortikalni slepoti. Prav tako je prikazan pomen ocenjevanja delovanja vidnega sistema pri preverbalnem otroku in konverzivnih sindromih.

Avtorji:
Brecelj Jelka

Ključne besede:
vidna pot, evocirani potenciali vidni, vidni živec bolezni, optična hlazma

Citiranje:
Med. Razgl. 1994; 33: 339–359.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑