Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2004 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Biokemija » Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo »

Vloga hidroksisteroid-dehidrogenaz pri uravnavanju aktivnosti estrogenov in progestagenov: primer raka endometrija in endometrioze

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Rak endometrija in endometrioza sta zelo razširjeni od estrogenov odvisni bolezni. Rak endometrija je tretja najpogostejša oblika raka pri ženskah, endometrioza pa se pojavlja pri 15–20 % žensk v reproduktivnem obdobju in je v 30–50 % vzrok neplodnosti. Povišana koncentracija estrogenov ob znižani koncentraciji progestagenov vodi do delitev celic endometrija in s tem večje možnosti naključnih genetskih napak, ki lahko vodijo do hiperplazije endometrija in raka endometrija. Uravnavanje biološke aktivnosti estrogenov in progestagenov poteka na ravni receptorjev, pa tudi na predreceptorski ravni, s pomočjo encimov, ki biološko aktivni obliki (estradiol, progesteron) pretvorijo v neaktivni obliki (estron, 20α-hidroksiprogesteron). Encimi, ki na predreceptorski ravni uravnavajo aktivnost estrogenov in progestagenov, so 17β-hidroksisteroid-dehidrogenaze in 20α-hidroksisteroid-dehidrogenaze. Prekomerno ali prešibko izražanje teh encimov v rakavem tkivu endometrija in endometriotičnem tkivu se lahko odra­ža v zvišani koncentraciji estrogenov in znižani koncentraciji progestagenov, kar lahko vodi do razvoja raka endometrija oziroma endometrioze.

Avtorji:
Tea Lanišnik Rižner, Jasna Šinkovec

Ključne besede:
endometrijske novotvorbe, endometrioza, hidroksisteroid dehidrogenaze, estrogeni, progestageni

Citiranje:
Med Razgl. 2004; 43: 419–28.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑