Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2016 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri » Medicinsko področje » Predmeti » Radiologija »

Vloga magnetne resonance pri spremljanju bolnikov s fakomatozo – predstavitev primerov

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Fakomatoze so obsežna skupina genetsko pogojenih bolezni, ki primarno prizadenejo osrednji živčni sistem, kožo in druge organske sisteme. V klinični sliki bolnikov s fakomatozo pogosto prevladujejo simptomi prizadetosti osrednjega živčnega sistema, zato so nevroradiološke preiskave pri obravnavi teh bolnikov izrednega pomena. Članek prikazuje vlogo magnetne resonance pri diagnostiki, spremljanju napredovanja bolezni in načrtovanju zdravljenja na primeru bolnika z nevrofibromatozo tipa 2 in bolnice z von Hippel-Lindauovo boleznijo. Poudarjena je tudi vloga magnetne resonance kot presejalne metode za odkrivanje asimptomatskih nosilcev okvarjenih genov.

Avtorji:
Rok Banko, Katarina Šurlan - Popovič

Ključne besede:
fakomatoze, nevrofibromatoza tipa 2, von Hippel-Lindauova bolezen, magnetna resonanca, švanom, hemangioblastom

Citiranje:
Med Razgl. 2017; 56 (3): 385–92.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑