Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2007 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Kirurgija » Medicinsko področje » Predmeti » Ortopedija »

Vloga medialnega patelofemoralnega ligamenta pri stabilizaciji pogačice v patelofemoralnem sklepu in načini rekonstrukcije

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Nestabilnost pogačice v patelofemoralnem sklepu je pogost klinični problem, ki se najpogo­steje pojavlja pri mladostnikih v dobi rasti, večkrat pri dekletih in vrhunskih športnikih. Medialni patelofemoralni ligament (MPFL) danes velja za najpomembnejši statični stabilizator poga­čice, ki preprečuje premike pogačice navzven in s tem njen izpah ali subluksacijo. Vedno več raziskav kaže, da se povečana mobilnost pogačice pojavlja pri kolenih z anamnezo izpaha poga­čice in je posledica ohlapnosti struktur medialnega retinakuluma. Ker je MPFL glavni in ključni stabilizator pogačice pri premikih vstran, je za vzpostavitev njene normalne gibljivosti nuj­na njegova rekonstrukcija. Do danes je bilo opisanih več kot 100 kirurških postopkov za zdravljenje nestabilnosti pogačice, vendar je večina osredotočena na njene dinamične stabi­lizatorje. Za ponovno vzpostavitev stabilnosti je nujno popravilo ali rekonstrukcija MPFL kot glavnega statičnega stabilizatorja. Nobena od tehnik rekonstrukcije MPFL pa za zdaj ni opre­deljena kot »zlati standard«.

Avtorji:
Goslar Tomaž, Veselko Matjaž

Ključne besede:
dislokacija pogačlce, pogačnični ligament - kirurgija

Citiranje:
Med Razgl. 2007; 46: 321–8.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑