Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1994 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Mikrobiologija in imunologija » Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija »

Vloga specifičnih in nespecifičnih imunskih mehanizmov pri obrambi pred tumorji

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

V članku so opisani nekateri ključni mehanizmi, ki omogočajo imunskemu sistemu razločevanje med tumorskimi in zdravimi celicami. Rezultati mnogih raziskav kažejo, da limfociti T prepoznajo tumorske celice, vendar temu ne sledi ubijanje tumorskih celic. Opisane hipoteze skušajo pojasniti mehanizme tumorske tolerance. Tudi naravne celice ubijalke in makrofagi so zmožni razločevati med tumorskimi in zdravimi celicami. Način, kako prepoznajo tumorske celice, je zaenkrat še neznan. Naravne celice ubijalke so verjetno ključne celice, ki v organizmu omogočajo obrambo pred tumorji. Vloga makrofagov v imunobiologiji tumorjev je manj razjasnjena. Po eni strani so zmožni ubijati tumorske celice, po drugi strani pa tudi pospešujejo razmnoževanje le-teh in prispevajo k razraščanju tumorja.

Avtorji:
Ihan Alojz

Ključne besede:
novotvorbe-imunologija, limfociti B, limfociti T

Citiranje:
Med. Razgl. 1994; 33: 361–369.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑