Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1993 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Družinska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Vloga zdravnika splošne medicine v preventivi zapletov ateroskleroze

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Z metodo primerjanja vezanih parov smo testirali razliko v zastopanosti dejavnikov tveganja med skupino 46 bolnikov s periferno arterijsko okluzivno boleznijo in skupino varovancev brez te bolezni. Pri bolnikih s periferno arterijsko okluzivno boleznijo smo ugotovili pomembno večje število sladkornih bolnikov, kadilcev, fizično neaktivnih oseb in tudi oseb z eno od oblik hiperlipemije (P < 0,05). Spremljali smo rezultate ukrepov za spreminjanje rizičnega profila skupine s periferno arterijsko okluzivno boleznijo. Na dejavnike tveganja je možno vplivati z relativno enostavnimi ukrepi, ki jih delimo na splošne in usmerjene. Splošni so namenjeni celotnemu prebivalstvu in temeljijo na sprejemanju načel zdravega načina življenja: pravilni prehrani, nekajenju in redni telesni aktivnosti. Med usmerjenimi ukrepi, ki sodijo v področje dela zdravnika splošne medicine, navajamo iskanje ogroženih posameznikov, ocena stopnje ogroženosti in odstranjevanje prisotnih dejavnikov tveganja.

Avtorji:
Mlačak Blaž

Ključne besede:
arterijske okluzivne bolezni – epidemiologija, arterijske okluzivne bolezni – preprečevanje in nadzor, ateroskleroza, dejavniki tveganja

Citiranje:
Med Razgl. 1993; 32: 131–37.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑