Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2004 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Farmakologija in eksperimentalna toksikologija » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Predklinična raziskovalna naloga »

Vpliv amitriptilina in sertralina na kinetiko eksogenega histamina v krvi mačke v in vitro poskusih

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Histamin je biogeni amin in je znan kot primarni mediator pri alergijskih reakcijah. V mož­ganih ima funkcijo živčnega prenašalca. Raziskave na področju farmakokinetike histamina so pokazale, da antidepresivi spremenijo farmakokinetiko eksogenega histamina pri mački in podgani, in sicer zmanjšajo porast koncentracije histamina v plazmi po vbrizganju ekso­genega histamina, zaradi katerega se pri živalih, ki niso tretirane z antidepresivi, pojavi močno zvišana koncentracija histamina po intravenskem vbrizganju tega amina. Da bi ugotovili, v kolikšni meri pri spremembi kinetike eksogenega histamina zaradi delujočega antidepre­siva sodelujejo krvne celice, smo naredili in vitro poskuse na mačji krvi. Po odvzemu krvi iz mačke smo ločili plazmo od krvnih celic in celicam in vitro dodajali eksogeni histamin in antidepresiva amitriptilinin in sertralin. Koncentracijo histamina v vzorcih smo določali spektrofluorometrično, metilhistamina pa s HPLC. Rezultati so pokazali, da tako amitriptilin kot sertralin in vitro povečata privzem eksogenega histamina v krvne celice mačke. Učinek ser­tralina na privzem histamina je večji od učinka amitriptilina.

Avtorji:
Simona Rajtar

Ključne besede:
histamin sproščanje – učinki zdravil, histamin, amitriptilin, sertralin, mačke

Citiranje:
Med Razgl. 2004; 43: 339–49.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑