Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2004 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Vpliv arteriovenske fistule kot žilnega pristopa za hemodializo na prekrvljenost distalnih struktur – dlani in prstov (ocena treh parametrov)

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Hemodializa, ki je najbolj razširjena metoda nadomestnega ledvičnega zdravljenja pri kro­nični ledvični odpovedi, zahteva zanesljiv trajni žilni pristop. Arteriovenska fistula (AVF) je najpogosteje uporabljani žilni pristop, katerega zaplet je med drugim tudi ishemija roke – pojavnost se giba med 1–10 %. Ishemija se pojavi kot posledica spremenjenih hemodinamskih sprememb na fistulnem področju in se kaže z značilnimi simptomi in znaki, zlasti pri bolnikih s prej obstoječimi dejavniki. Namen naloge je bil oceniti klinični pomen treh izbranih merjenih parametrov (temperature kože: med palcem in kazalcem, palcem in sredincem, v pre­gibu dlani, pulzne oksimetrije, dinamometrije) pri obravnavi bolnika z motnjami prekrvavitve roke, ki so posledica vzpostavitve AVF. V literaturi pomen dinamometrije in temperature kože ni ovrednoten, za pulzno oksimetrijo pa ni dokončnega odgovora. Meritve izbranih parame­trov smo opravljali pri 18 bolnikih s kronično ledvično odpovedjo na fistulni in nefistulni roki v različnih časovnih obdobjih: 1. meritev pred vzpostavitvijo AVF (n = 18), 2. meritev v enem dnevu po vzpostavitvi, 3. v obdobju prvih 4 mesecev (n = 9), 4. v obdobju 5–8 mesecev (n = 7) in 5. meritev v obdobju 9–12 mesecev (n = 6). Povprečja merjenih parametrov na fistulni roki so bila (z nekaj izjemami) nižja od povprečij na nefistulni roki (meritve 2–5), povprečja na fistulni roki pri meritvah 2–5 pa nižja kot pri 1. meritvi na fistulni roki, vendar statistično pomembnih razlik pri nobeni od metodološko upravičenih primerjav nismo ugotovili (p > 0,05; dvostranski parni Studentov t-test).

Avtorji:
Maša Knehtl, Mitja Krajnc

Ključne besede:
ledvična odpoved kronična, hemodializa, arteriovenska fistula umetna, roka – prekrvitev, ishemija

Citiranje:
Med Razgl. 2004; 43: 203–17.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑