Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2006 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Vpliv atorvastatina na trajanje intervala QTc pri bolnikih s srčnim popuščanjem

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Srčno popuščanje je povezano s podaljšanjem intervala QTc in spremembami QRS-kompleksa v EKG-zapisu. Vse bolj se kot napovedni dejavnik srčnega popuščanja uveljavlja tudi povišana plazemska vrednost možganskega natriuretičnega peptida (proBNP). V zadnjem času števil­ne študije dokazujejo, da bi inhibitorji 3-hidroksi-3-metilglutaril CoA reduktaze ali statini lahko izboljšali stanje pri bolnikih s srčnim popuščanjem. Naša hipoteza je bila, da kratkotrajno zdravljenje s statini skrajša interval QTc in ima ugodne učinke pri bolnikih s srčnim popušča­njem. 43 bolnikov s srčnim popuščanjem ishemičnega ali neishemičnega izvora smo naključno razporedili v dve skupini. Bolniki v študijski skupini (n = 23) so tri mesece prejemali atorvastatin v odmerku 10 mg/dan, bolniki v kontrolni skupini (n = 20) pa atorvastatina niso prejemali. Po treh mesecih se je trajanje intervala QTc v študijski skupini pomembno skrajšalo (460,30 ± 34,50 ms ob začetku, 443,35 ± 30,35 ms ob koncu, p < 0,05), medtem ko v kontrolni skupini teh spre­memb nismo opažali. Telesna zmogljivost se je v študijski skupini po treh mesecih močno izboljšala (309,83 ± 84,46 m ob začetku, 341,33 ± 82,21 m ob koncu, p < 0,05). Pomembno skrajšanje intervala QTc v študijski skupini (> 10 ms) je bilo povezano z izboljšanjem telesne zmogljivosti. Plazemske vrednosti proBNP in trajanje kompleksa QRS se med študijo niso bis­tveno spreminjale, prav tako nismo opazili pomembnih razlik med skupinama. Kratkotrajno zdravljenje s statini pri bolnikih s srčnim popuščanjem skrajša trajanje intervala QTc in je povezano z izboljšanjem njihove telesne zmogljivosti, ne vpliva pa na kompleks QRS in plazem­ske vrednosti proBNP. Skrajšanje intervala QTc je povezano z izboljšanjem telesne zmogljivosti bolnikov s srčnim popuščanjem.

Avtorji:
Goličnik Alenka, Ferjan Mateja

Ključne besede:
srčno popuščanje, statini, elektrokardiografija

Citiranje:
Med Razgl. 2006; 45: 35−48.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑