Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1997 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga »

Vpliv histeroskopske odstranitve pregrade maternice na zanositev in nosečnost

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Pregrada v maternici je ena od razvoj­nih nepravilnosti maternice, ki povzroča največ težav. Pogosto je vzrok spontanim splavom, prez­godnjim porodom, nepravilni legi ploda v mater­nici, zastoju rasti ali celo smrti ploda v materni­ci. V zadnjih letih se je za odstranitev pregrade v maternici začela uporabljati histeroskopska resekcija. V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali histeroskopska resekcija pregrade v maternici (HRPM) spremeni zmožnost zanositve v skupini žensk, ki so imele pred HRPM spontane spla­ve, ter v skupini predhodno neplodnih žensk. Pri tistih, ki so po HRPM zanosile, smo želeli ugo­toviti, ali se potek in izid nosečnosti ter poroda razlikuje od nosečnosti in poroda žensk, ki ni­majo prirojenih nepravilnosti maternice. Raziska­va je bila retrospektivna. Vanjo smo vključili 85 žensk, pri katerih je bila med 15. 2. 1993 in 30. 6. 1995 na Ginekološki kliniki v Ljubljani na­rejena histeroskopska resekcija pregrade v ma­ternici. 94 % žensk s predhodnimi spontanimi splavi in 55 % predhodno neplodnih žensk je za­nosilo v 12 do 24 mesecih po HRPM. Skupaj je bilo 47 nosečnosti. Enaindvajset (45 %) žensk je rodilo ob roku, dve (4 %) sta imeli prezgodnji porod, šest (13 %) žensk je spontano splavilo, tri (6 %) pa so zanosile izvenmaternično. V ča­su raziskave je bilo 15 (32 %) nosečnosti še v te­ku. V zapletih v nosečnosti ni bilo razlik med štu­dijsko in kontrolno skupino 46 žensk iz normal­ne populacije. Med skupinama ni bilo razlik v deležu carskih rezov. Vsi porodi po HRPM so bili v glavični vstavi. Med novorojenčki študijske in kontrolne skupine ni bilo razlik v porodni teži, ocenah po Apgarjevi in drugih perinatalnih ka­zalcih. Raziskava je pokazala, da HRPM ne spremeni sposobnosti zanositve pri ženskah, ki so imele spontane splave. Pri neplodnih ženskah na zanositev vpliva ugodno. HRPM izboljša izid nosečnosti ter omogoči ženski normalen potek nosečnosti ter normalen potek in izid poroda.

Avtorji:
Ban Helena

Ključne besede:
maternica - anomalije - kirurgija, splav spontani, histeroskopija, nosečnost, porod

Citiranje:
Med Razgl. 1997; 36: 317–28.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑