Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1992 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Patologija » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Predklinična raziskovalna naloga »

Vpliv različnega števila podkožno presajenih celic Ehrlichovega ascitesnega tumorja na razvoj tumorja

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

S podkožnim presajanjem Ehrlichovega ascitesnega tumorja (EAT), na 90 sokrvnih miših soja CBA smo poskušali prikazati vpliv spola in odmerka tumorskih celic na razvoj tumorja, dinamiko rasti tumorja in histološko ovrednotiti zasevanje. Odmerki presajenih celic so bili 13,6 x 10^6, 13,6 x 10^4 in 13,6 x 10^2. Pri prvih dveh skupinah je bila uspešnost presaditve 100%, v tretji pa pri samcih 13,3% in pri samicah 40%. Ugotovili smo, da je dolžina preživetja obratno sorazmerna z odmerkom presajenih tumorskih celic. Dolžina preživetja je pri istem odmerku presajenih celic EAT statistično značilno krajša pri samicah kot pri samcih. Dinamika rasti tumorja je v sorazmerju s številom presajenih tumorskih celic. Samice pri istem odmerku celic EAT razvijejo prostorninsko manjše tumorje. Histološko smo pregledali vse notranje organe, razen možganov. Najpogosteje smo opazili zasevanje tumorja v pljuča, ledvica, nadledvičnici in pararenalne bezgavke. Spol in odmerek nista imela vpliva na število zasevkov.

Avtorji:
Petrovec Miroslav

Ključne besede:
karcinom Ehrlich, novotvorba metastaza, preživetje

Citiranje:
Med Razgl. 1991; 31: 3–22.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑