MENU
Arhiv številk » 2011 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fiziologija » Medicinsko področje » Predmeti » Patološka fiziologija »

Vpogled v uravnavano eksocitozo: vloga lipidov

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Eksocitoza, katere del je tudi fuzija membrane mešička in plazmaleme, je značilna za evkariontske celice in ima pomembno vlogo v mnogih celičnih procesih. Dolgo časa je na razisko­valnem področju prevladovalo mnenje, da celoten potek eksocitoze katalizirajo le proteini. Takemu pogledu pravimo tudi proteocentrični. Sele v zadnjih dveh desetletjih je postalo jasno, da na uravnavanje eksocitoze pomembno vplivajo tudi lipidi, za katere so prej verjeli, da so le pasivni gradniki celične membrane. Med lipide, ki uravnavajo proces eksocitoze, med dru­gimi spadajo fosfatidilinozitol-4,5-bifosfat, diacilglicerol, polinenasičene maščobe kisline, sfin­gozin in holesterol. Kot fuzijski proteini tudi našteti lipidi vplivajo na potek eksocitoze na različne načine. Cilj tega članka je osvetliti vlogo in funkcijo lipidov pri procesu eksocitoze.

Avtorji:
Flašker Ajda, Rituper Boštjan, Zorec Robert

Ključne besede:
eksocitoza, membranska fuzija, fuzijska pora, lipidi, fosfatidilinozitol-4, 5-bifosfat, diacilglicerol, sfingozin, holesterol

Citiranje:
Med Razgl. 2011; 50: 403–17.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑