Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih (predvsem julija) omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na prodaja@medrazgl.si ali info@medrazgl.si.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 1997 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Fizikalna in rehabilitacijska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija »

Vrednotenje sprememb zaznavanja, ugotovljenih s psihofizikalnimi metodami

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

V članku smo opisali in ovrednotili de­javnike, ki vplivajo na rezultate psihofizikalnih prei­skav, termometrije in vibrametrije. Zaznavni pra­gi so odvisni od različnih zunanjih in notranjih de­javnikov, ki jih moramo upoštevati pri razlagi ugo­tovitev. Rezultati preiskav temeljijo na subjektivnih odgovorih preiskovancev in so zato manj objektiv­ni. Povezovanje rezultatov psihofizikalnih testov z ugotovitvami natančnega kliničnega pregleda in drugih preiskav omogoča natančno opredelitev okvare, kar smo dokazali patomorfološko in nevroradiološko. Ocenjevanje zaznavanja zahteva za­to skrbno in natančno delo preiskovalca, ki mora biti oborožen z izkušnjami in z veliko znanja.

Avtorji:
Meh Duška

Ključne besede:
občutek - motnje - diagnostika, občutek - prag, bolečina - zaznava, vibracija

Citiranje:
Med Razgl. 1997; 36: 337–43.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑